На території нашої країни почастішали випадки  групових захворювань, що виникають при проведенні заходів таких як весілля, дні народження  та інш. ( Сумська, Житомирська, Ровенська, Чернігівська, Львівська, Київська  та інші області ) Кількість постраждалих коливається від 3-ох до 150 осіб . Тому радість веселощів затьмарюється погіршенням самопочуття,  додатковими незапланованими фінансовими витратами на лікування  та  гірким присмаком  «зірваних»  свят!!!

 Хочу нагадати вам про найбільш розповсюджені захворювання , якими закінчується  необережне бенкетування.

Ентероколіт – одночасне запалення тонкої і товстої кишок. Це одне із захворювань системи травлення, що найчастіше зустрічаються на практиці і призводять до катастрофічних змін слизової оболонки і порушень функцій кишківника.
В залежності від локалізації розрізняють ентероколіт з переважним ураженням тонкої чи товстої кишки. Захворювання довготривале

При переважному ураженні тонкої кишки хворі скаржаться на розлад стула, часті проноси, тупі болі в області пупка, здуття живота після прийому їжі, нудоту, метеоризм, відсутність апетиту.
При переважному ураженні товстої кишки ниючі болі локалізуються в бокових відділах кишківника, проноси та запори бувають однакової частоти.
Сальмонельоз –характеризується ураженням органів травлення. Збудником сальмонельозу є паличка роду сальмонел з сімейства кишкових бактерій, яка міститься в  недоброякісних продуктах, носієм інфекції може бути також людина. Зараження людини відбувається при вживанні в їжу інфікованих продуктів  Контактне зараження відбувається при тісному спілкуванні з хворою людиною або носієм. Контактно-побутовим шляхом інфікуються переважно діти раннього віку. ..
Дизентерія – гостре інфекційне захворювання з загальною інтоксикацією і превалюючим ураженням слизової оболонки товстого кишківника. Переважна більшість звипадків захворювання припадають на літньо-осінній сезон.
Проявляється схваткоподібними болями в животі, частим рідким стулом з домішками крові та слизу, субфебрильною температурою тіла. Збудник –  дизентерійна бактерія (шигела). Джерело інфекції – людина, яка потерпає від гострої, хронічної та субклінічної форм дизентерії, а також бактеріовиділювач. Шлях передачі – фекально-оральний, тобто через фізіологічні виділення, або – через рот. Інфекція передається через харчові продукти, воду, предмети побуту (посуд, іграшки тощо), мухи, грунт та ін.

 

Крім цього можна « підхватити»  ботулізм, отруєння грибами та інш

 

Аби такі прикрощі не виникли слід дотримуватись наступних правил :

 

  • Усі продукти мають бути свіжі і якісні, придбані у місцях організованої торгівлі, мати відповідне маркування.
  • Для приготування страв слід запрошувати поварів, що мають досвід роботи у громадському харчуванні і які пройшли медичний огляд (мають медичну книжку).
  • У місці приготування страв забезпечити наявність рукомийників, мила і рушників.
  • Намагайтеся обмежити використання страв , компонентом яких є майонез, сметана
  • Сире м`ясо і рибу розробляти на окремо виділеному столі і окремо виділених дошках.
  • Салати і закуски готувати на окремому столі.
  • Зберігати сирі і готові до вживання продукти в окремих холодильниках.
  • Не використовувати гусячих і качиних яєць.
  • М`ясо, рибу і яйця купувати тільки на ринку і в магазинах, ні в якому разі не на стихійних ринках або з землі на вулиці чи у випадкових продавців.
  • Не допускати коптіння м`ясних виробів у домашніх умовах.
  • Не вживати консерви домашнього приготування ( м`ясні, грибні, овочеві).
  • Не вживати рибу домашнього в`ялення і копчення.
  • Вести боротьбу з мухами.
  • При виборі закладу для святкування орієнтуйтеся в інформації  про наявність достатньої кількості холодильного обладнання, його справності
  • Не готувати страви з грибів, крім шампіньйонів, придбаних у торгівлі.

 

 

Нагадую,  що на  Вас  лежить велика відповідальність за якісне харчування    запроханих гостей та їх здоров я хоча б до кінця довгожданого святкування

 

З найкращими побажаннями заступник  начальника Чернігівського

міжрайонного Управління ДСЕСУ в Чернігівській області

Зеркаль Ю.А

 

 

Позначки: ,